De gouden pik van Tukmakov

column-juni2014b

 

Louis van Gaal heeft er een. Johnny Rep ook. En we overdrijven graag: met ‘gouden pik’ wordt eigenlijk bedoeld een bronzen of zilveren. Ons Olympiadeteam heeft als nieuwe coach, we houden het bij geboren Russen, Vladimir Tukmakov.

Delicate positie

Het ‘mannenteam’ bestaat uit Giri, Tiviakov, Van Wely, l’Ami en Van Kampen. Helaas geen Ivan Sokolov, maar toch wel een sterk groepje. Tukmakov is tegenwoordig ook trainer/secondant van Giri. Dat kan bij heikele opstellingskeuzes (die weliswaar niet veel voorkomen) de boel aardig compliceren. Misschien gevaarlijker is de mogelijkheid dat Giri en Tiviakov regelmatig overschakelen op Russisch spreken tegen hem. Dan heb je zo een gespleten ploeg.

Genoeg overwicht?

Tukmakov zal zich dus een wijs leider dienen te betonen. Of hem dat lukt? Over zijn overwicht op de manschappen maak ik me geen zorgen. Tukmakov was een sterke grootmeester, hij is nogal afstandelijk-eng, een beetje zoals Putain. En hij is bij mijn weten een legermannetje, speelde voor CSKA Moskou, de legerclub. En soms voor het Russische Olympiadeteam. Zoals in Thessaloniki, 1984. In de eerste drie ronden maakten zij gehakt van hun tegenstanders en op dag 4 waren wij aan de beurt. Ik smaakte het genoegen, hun eerste smetje te veroorzaken door Tukmakov te verslaan. Een sensatie, volgens het bulletin.

De meiden van Nikolic

Ook het damesteam ziet er goed uit: Peng, Lanchava, De Jong-Mühren (in juni getrouwd), Haast, Schut. Al zijn de routineuses niet meer op hun top, waarvan o.a. het afgelopen NK blijk gaf. Ik zou, denk ik, de opstelling 1. Lisa, 2. Zhaoqin, 3. Anne, 4. Tea, 5. Bianca neerzetten. Niet dat ik gras wil wegmaaien voor de voeten van Nikolic, ook al debuterend als teamcaptain. De gemoedelijke Predrag zal het vast wel goed doen. Met Schut, die een aanzienlijk deel van de tijd in New York woont, een ex-Chinese en een ex-Georgische een behoorlijk internationaal gezelschap, echter veel homogener dan de mannenploeg. En onze twee Stukkenjaagsters lijken in blakende vorm te zijn.

Er niet warmpjes bij

Van 1 t/m 14 augustus zal het gebeuren, in het Noorse Tromsö. Nee, niet op fietsafstand van Oslo. Kijkt u maar eens in de atlas: helemaal in het noorden! Enorm in het voordeel van Nederland. Landen die vanuit een snikhete zomer afreizen zijn bij voorbaat in geslagen positie: China, India, Armenië, Azerbeidjan etc. etc. Maar zorg wel voor black-out gordijnen, KNSB! Die zon gaat daar niet slapen en we moeten waken (nee, juist niet) voor het scenario ‘Sleeplös in Tromsö”. Er gaat een gerucht dat de organisatoren de financiële impact van een Olympiade ietwat onderschat hebben en er ook figuurlijk niet zo warmpjes bijzitten. Maar dat was in de aanloop niet eens het grootste probleem!

Sancties tegen de Russen?

Enorme ophef ontstond door de uitsluiting van een aantal teams, dat niet voldaan had aan de deadline voor aanmelding van de teamsamenstelling, begin juni. Mocht je op het laatste moment nog een of meerdere spelers willen vervangen, dan kan dat, tegen betaling van een boete. Dus waarom niet handelen naar deze redelijke regel? Enkele zwakke landen hadden verzuimd dit te doen en….ook het Russische damesteam (alleen de dames)! Waarom dat, arrogantie? Nee, de reden was dat de Oekraïense GM Kateryna Lahno bezig was van nationaliteit te veranderen. De Russen waren dat aan het regelen, maar in juli was dat pas rond. Daarom werd de deadline overschreden.

De president grijpt in

De Noorse organisatoren stelden zich op het standpunt, dat de regels voor iedereen gelden en dat dus ook het Russische damesteam van deelname en titelverdediging uitgesloten diende te worden. Zeer gemengde reacties in de schaakwereld. De FIDE-president vond dit maar niks en spoedig was op Internet een foto te zien van Ilyumzhinov in een T-shirt met daarop de namen van alle buitengesloten schaaklanden. Ach, wat ruimhartig van hem! Of wacht eens, in Tromsö moet ook beslist worden wie de komende 4 jaar FIDE-president is. De strijd tussen Kasparov en Ilyumzhinov. Een electorale truc dus.

Absolute power

Voorts werden de FIDE-statuten van stal gehaald. Er schijnt een artikel 6.1 te zijn waarin zo ongeveer staat, dat in Olympiade-aangelegenheden de FIDE-president altijd het laatste woord heeft. Ik zou zo nooit een Olympiade willen organiseren. Mag je zelf alle logistieke problemen tackelen, maar de president houdt absolute beslissingsbevoegdheid! Uiteindelijk hebben de Noren het, morrend, niet op een confrontatie laten aankomen. De buitengesloten teams mogen alsnog deelnemen. Zelf zou ik daar ook voor gepleit hebben, want te vaak dreigen de arme spelers het slachtoffer te worden van geknoei van hun bobo’s. Maar ik zou er wel forse boetes aan verbinden en in het geval Rusland het meespelen van overloopster Lahno niet toestaan. Wat is er gebeurd met de regel die bepaalde, dat je bij wisseling van schaakbond 3 jaar lang geen Olympiade mocht spelen?

Carlsen en Kasparov als underdogs

Het lijkt erop dat Magnus Carlsen zijn minste schaak produceert in…Noorwegen. Gelukkig voor hem ziet het er inmiddels naar uit, dat zijn tweede WK-match tegen Anand in een ander land zal plaatsvinden. Van het Noorse team verwacht ik toch al geen schokkend resultaat, maar zal de wereldkampioen ditmaal beter weten om te gaan met het thuisnadeel? Een bronzen score op bord 1, gok ik. Voor het schaken zou het beter zijn, dat Kasparov de nieuwe FIDE-president wordt. Hij heeft weliswaar niet zoveel geld en is ook niet echt een groot democraat, maar als motivator en iemand die goed weet wat schakers nodig hebben, acht ik hem toch wel tot aardige verbeteringen in staat. Bijvoorbeeld ervoor zorgen, dat een president maximaal 8 jaar mag aanblijven!

Pessimisme èn optimisme

Ik vrees dat Kasparov aan zijn 2e Mission Impossible (na het opnemen tegen Putain) bezig is en dat Ilyumzhinov op zijn beproefde manier wel weer voldoende stemmen zal weten te kopen en president zal blijven. Beter nieuws heb ik echter voor de Nederlandse ploegen. Nooit eerder waren de teamcaptains gemiddeld zo sterk. Tiviakov en Van Kampen werden onlangs gedeeld 1 t/m 3 in een open toernooi te Montreal. Heel misschien, als de gebeurtenissen er aanleiding toe geven, zal uw Spinning Wiel zich tijdens de Olympiade weer melden met enigerlei beschouwing. Voor onze dames voorzie ik een klassering net binnen de top-10. En het ’team Algemeen’ pakt, zo hoort het deze zomer, brons. Dat zou ik toch echt al een Gouden Tuk vinden!