Boekrecensie: De Sponsor door Erika Sziva

 

(Door: Erika Sziva)

Een geestig verhaal waarin veel te herkennen valt

Schakers en niet-schakers die het jaarlijkse schaaktoernooi in Wijk aan Zee hebben meegemaakt, zullen smullen van deze thriller. Eigenlijk is het een parodie waarin de karaktereigenschappen van de spelers en de mensen eromheen ietsje aangedikt worden. Nou, misschien geldt dat niet voor de sponsor: hij komt echt heel levensecht over.
Verder is er een ingenieus bedachte moord, er spelen onderliggende politieke motieven, er zijn geheime liefdesrelaties, en een flinke dosis humor zorgen ervoor dat je het boek niet weg kunt leggen.

Goed, je moet geen literair hoogstandje verwachten, de thriller is puur voor de ontspanning, maar wel erg knap geschreven (van sommige zinnen lag ik dubbel van het lachen) en het verhaal zou ook bijna waargebeurd kunnen zijn. Bijna.

Achterin het boek is een bijlage met de in het verhaal voorkomende schaakpartijen, maar je hoeft niet te kunnen schaken om van het boek te kunnen genieten. Wel zullen ‘niet-schakers’ meer opkijken van sommige stiekeme gebeurtenissen dan schakers die zulke zaken zelf regelmatig hebben meegemaakt op schaaktoernooien. Ik bedoel dan vooral de psychologische oorlogsvoering, en de geheime affaires die kunnen ontstaan tijdens de spanning van een toernooi. Dat laatste hebben de schrijvers nog netjes gehouden, in vergelijking met mijn ervaringen.
Jaren geleden verscheen een andere prachtig geschreven schaakroman in het Engels: The Mating Game, waarin de ondeugende seksscènes zo gedetailleerd werden beschreven dat de roman voor mij balanceerde op de grens van wat ik nog kon verdragen. Bij De sponsor had ik dit probleem gelukkig niet.

Naar mijn mening was het boek nog beter geworden als de schrijvers aan het eind nog een twist hadden toegevoegd, waardoor de thriller nog langer zou doorklinken in de geest van de lezer.

Maar misschien ben ik alleen in deze behoefte en vinden andere lezers het prima dat het boek een milde afsluiting kreeg.

In deze trieste wereld vol oorlog en geweld zijn zulke boeken zeer welkom, zodat we kunnen genieten van al het moois dat er te genieten valt.


De Sponsor is te koop bij de Beste Zet

De Sponsor | Schaakboeken Verzendhuis De Beste Zet

en bij New in Chess

De Sponsor (newinchess.com)

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *