Twee voormalig wereldkampioenes en vele nationaliteiten in Hoogeveen Schaaktoernooi

(Persbericht)

HOOGEVEEN – De 27ste editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi, van 26 oktober tot en met 2 november in het Hoogeveense raadhuis, is er weer één met allure en een internationaal karakter. In de Kroongroep nemen de twee sterkste schaaksters van Nederland, Eline Roebers en Machteld van Foreest, het op tegen twee voormalig dameswereldkampioenen: Alexandra Kosteniuk uit Zwitserland en Mariya Muzychuk uit Oekraïne. De Open Groep is goed gevuld met 71 deelnemers uit elf verschillende landen, onder wie zeven grootmeesters.

Eline Roebers is nog maar 18 jaar, maar heeft al een schat aan schaakervaring. Ze was Nederlands kampioene in 2023 en voerde in september op de Olympiade het nationale team aan. Machteld van Foreest (17) werd al Nederlands kampioene in 2022 en behaalde bij de Olympiade aan het derde bord de hoogste score van het nationale vrouwenteam met 8 punten uit 11 partijen. In Hoogeveen nemen Roebers en Van Foreest het in een dubbelrondige vierkamp op tegen twee wereldtoppers bij de vrouwen. Alexandra Kosteniuk, een voormalige Russische die in Zwitserland woont, werd in 2008 wereldkampioene bij de vrouwen. Ze is nog steeds zeer actief in toernooien en behoort nog bij de absolute wereldtop. Dat geldt ook voor de Oekraïense Mariya Muzychuk, die in 2015 wereldkampioene bij de vrouwen werd.

Het Open toernooi telt nu 71 deelnemers met elf verschillende nationaliteiten. Het topschaakland India vaardigt negen spelers af, onder wie vier grootmeesters, aangevoerd door Murali Karthikeyan en Surya Shekhar Ganguly. De Italiaan Sabino Brunello, de Nederlander Sipke Ernst en de Oekraïner Alexander Kovchan zijn de overige drie grootmeesters. Verder zijn er vele sterke jeugdspelers, onder wie de regerend Open Nederlands Kampioen Arthur de Winter (16). Een andere deelnemer op de lijst, Nico Zwirs, won eerder dit jaar het sterke Dortmund Open.

Voor amateurspelers zijn er verder een ochtendgroep (49 deelnemers) en een middaggroep (97 deelnemers). De ochtendgroep speelt zeven ronden, van zaterdag 26 oktober tot en met zaterdag 2 november, en start om 9.00 uur, met een vrije dag op woensdag 30 oktober. De middagamateurs en de Open Groep (beiden negen ronden) starten dagelijks om 14.00 uur. Op woensdag 30 oktober spelen de middaggroep en de Open groep twee ronden, om 9.00 uur en om 15.00 uur. De Kroongroep speelt van maandag 28 oktober tot en met zaterdag 2 november.

De partijen uit de Kroongroep en de Open groep zullen live te volgen zijn op de website www.hoogeveenchess.nl, waarop Peter Boel ook een dagelijkse blog verzorgt over de belangrijkste gebeurtenissen. Het toernooi is vrij toegankelijk voor publiek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *