Column: Slecht nieuws voor Anand

foto Maaijveld: IGM John van der Wiel

Niet dat ik Gelfand wil dissen, de man speelde potdorie 6-6 tegen Anand in het reguliere matchdeel. Maar, truth be said, ditmaal komt er een ‘echte’ uitdager voor de wereldkampioen. En van de drie grootste kandidaten waarschijnlijk één die de Indiër zich het minst toewenste.
Column

Geen doping, geen Rus
Het kandidatentoernooi in Londen bestaat qua land van herkomst uit 7 spelers uit de voormalige Sovjet-Unie (Gelfand = Wit-Rusland) en een Noor. Met de 3 echte Russen gaat het niet zo bijzonder, het zoveelste bewijs dat er in het schaken geen doping bestaat. Doen Russische schaatsers het op de WK Afstanden in Sotsji verrassend goed, dan wordt in een uitzending op Nederland 1 meteen de vraag gelanceerd of er doping in het spel zou kunnen zijn! Stuitend. Alsof Ireen Wüst inmiddels heilig en onverslaanbaar is. Maar als zij op de 1000 meter wordt afgetroefd door ene Olga Fatkulina…. die komt uit Chelyabinsk. Ja, de stad van Sveshnikov en de meteoriet. Wacht eens, staat kryptoniet al op de dopinglijst?

Halverwege
Met 5½ uit 8 hebben Carlsen en Aronian al een kloof geslagen. Zijn ze zo superieur? Vind ik eigenlijk niet, als je de partijen bekijkt. Niemand speelt echt geweldig, maar ronde 5 was een cruciale. Zowel in Kramnik – Aronian als in Ivanchuk – Carlsen stond wit naar mijn overtuiging op winst, zeker in eerstgenoemde partij. Dan blijkt het geluk van de sterke: als het in een toernooi goed loopt, overleef je zulke stellingen toch vaker. Bij Kramnik gaat het net andersom. Hij komt nooit in gevaar, heeft al meerdere plusremises op zijn naam, maar het winnen gaat moeizaam. Speelt hij te rustig, te correct?

Anands top-3
Van de 3 topfavorieten meen ik wel te kunnen raden, wat de volgorde van wenselijkheid als tegenstander voor de wereldkampioen is. 1) Kramnik. De meest voorspelbare speler, tegen wie Vishy ook al een gunstige matchervaring heeft. Anand kent hem zeer goed, hij weet hoe en waar hij tegen Kramnik moet compliceren. 2) Aronian. Een gevaarlijke tegenstander. Zijn voorbereiding is gevreesd en vaak zit de Armeen akelig snel te spelen. Zoals Anand vroeger deed, maar dat tempo heeft de Indiër allang niet meer. Tegelijkertijd is Aronian van deze drie wel degene die de meeste kansen weggeeft met zijn scherpe, soms wat optimistische spel. In Tata 2013 wist Anand daar op indrukwekkende wijze van te profiteren. Weliswaar dankzij een diep voorbereide variant voor de match tegen Gelfand. 3) Carlsen.

Het Noorse fenomeen
Niet voor niets de nummer 1 van de wereld, is hij het grootste probleem voor Anand. Niet zozeer op openingsgebied. Met wit speelt Magnus tegenwoordig vooral ontwijkvarianten. Die zijn nog niet eens makkelijk te bestuderen, want worden in de praktijk vaak mishandeld. Bovendien zal de Noor in een tweekamp zeker met de nodige verrassingen komen. Een lastige component is het stugge spel van Carlsen. Hij geeft zijn tegenstander weinig houvast en weinig makkelijke opties. Carlsens eigen stijl en temperament zijn sterke punten en het allervervelendst voor Anand, zeker ‘on a daily basis’, is Magnus’ onvermoeibare winstwil in stellingen met een klein plusje.

Andermans wensenlijst
Ik denk dat Kasparov liefst Aronian als uitdager ziet. Levons scherpe spel, stoelend op veel studie, zal hem zeker aanspreken. Nadat Carlsen een tijdje training had gekregen van Kasparov, doet hij tegenwoordig alles anders dan zijn leermeester! Ontwijkvarianten, stug spel, leunen op zijn talent, eindspelvaardigheid en lange adem: het moet Garri een doorn in het oog zijn. En het doet veel meer aan Karpov denken.

En the Spinning Wiel?
Op het persoonlijke vlak gun ik Aronian van harte een titelmatch. Aardige vent, altijd vrolijk, zero kapsones. De Armeen heeft ook nog een aantal malen voor De Variant Breda gespeeld, dus ik ken hem wel een beetje. Op schaaktechnisch en -propagandistisch gebied hoop ik echter meer op Carlsen. De nummer 1 van de Elolijst verdient het het meest en de clash met Anand kan stilistisch ook interessant zijn. Voor de schaaksport zou eventueel een Noorse wereldkampioen een heilzaam effect kunnen hebben.

Churandy Martina
Ik ben blij met een kandidatentoernooi van 14 ronden. Veel beter dan die onzalige minimatches achter elkaar. Blij ook, dat Carlsen weer aan de WK-cyclus meedoet. En blij dat Anand een sterke uitdager gaat krijgen. Niet zo blij dat de WK-match maar 12 partijen beslaat, minder dus dan nu in Londen.

Maar je kunt moeilijk overal blij mee zijn. Ik ben ook geen Antilliaanse atleet. Dan zou ik pas blij zijn, man!

(John van der Wiel)

 

(Foto Martina van sport.detirionfontein.nl, alsmede uit archief Maaijveld)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *