Loek van Wely legt emoties op tafel
Eindhovens Holst Centre koppelt voormalig Nederlands schaakkampioen aan draadloze stressmonitor. Internationaal grootmeester en zesvoudig Nederlands kampioen schaken Loek van Wely laat in een uniek experiment zijn stressniveau meten tijdens een partij van het Nederlands schaakkampioenschap. Het initiatief van de Nederlandse schaakbond en het Eindhovens onderzoekscentrum Holst Centre geeft een extra dimensie aan spelers en toeschouwers van de populaire denksport. Een leuke, maar vooral ook nuttige, afwisseling voor de Holst Centre onderzoekers die in eerste plaats medische toepassingen voor ogen hebben met hun technologie.
“Zou het niet leuk zijn om toeschouwers bij een schaakpartij te kunnen tonen hoe gestresseerd de spelers zijn?”. Met die vraag kwamen High Tech Campus Eindhoven en de Nederlandse Schaakbond nog geen maand geleden bij Holst Centre, een initiatief van imec (B) en TNO (NL) aankloppen. Bert-Jan Woertman, Communicatie Manager van de Campus en dit jaar gastheer van het Nederlands Kampioenschap schaken, schatte daarmee goed in hoe de aanwezige kennis van een van de 90 Campusbedrijven een toegevoegde waarde kon hebben voor het grootste schaakevenement van het jaar in Nederland.
Nauwelijks een paar telefoontjes en wat afspraken later was alles in kannen en kruiken. De technologie die Holst Centre, een initiatief van imec (B) en TNO (NL), ontwikkelt voor medische toepassingen bleek ook uitermate geschikt voor de mentale evaluatie van een partijtje schaak. Loek van Wely, voor wie hem kent nooit verlegen om een stunt, gaf zich graag op als proefkonijn en zal op 15 juni vanaf 13u30 in zijn partij van de 5e ronde voorzien worden van sensoren die een indicatie van zijn stressniveau weergeven.
Concreet zal Van Wely een borstband dragen die zijn hartritme (ECG; electro cardiogram) en ademhaling meet. Om zijn pols zal de schaakmeester een sensor dragen die de huidweerstand meet. Dankzij de Holst Centre technologie kan dit allemaal draadloos verstuurd worden naar een computer die er vervolgens berekeningen op loslaat. Uitkomst is het “arousal-” (of opwindings-) niveau van de speler. In de context van de schaakpartij vermoedelijk sterk gerelateerd aan de stress die de speler voelt naargelang de partij in zijn voor- of nadeel evolueert.
Toeschouwers in de zaal en op het web (www.schaakbond.nl) zullen – naast de gebruikelijke weergave van de partij – een grafiek te zien krijgen van het opwindingsniveau van Van Wely. Voorafgaande testen met de Eindhovense schaakbond toonden een mooie gelijkenis tussen die meting en de ervaring die de schakers zelf beschrijven. Voor Holst Centre is het een ideale omgeving om hun technologie verder te ontwikkelen, omdat een schaakpartij vanuit een omlijnde context vertrekt en er op die manier relatief duidelijke conclusies kunnen getrokken worden over de relevantie van de gemeten signalen.
Holst Centre bekijkt of het experiment in de schaaksport kan opgenomen worden als een meer strategisch onderdeel van het onderzoeksprogramma. Daarin zoekt het naar oplossingen voor het meten van emoties, depressies etc. Of met andere woorden: hoe dankzij de open-innovatiecontext van High Tech Campus een wild idee op korte termijn kan uitgroeien tot een relevante bijdrage aan technologisch onderzoek.
(KNSB, Koos Stolk)