Hoezo verstrooid? door Jerry van Rekom
Als men aan schakers denkt, denkt men vaak aan maffe, introverte bollebozen, die uren lang naar een bord kunnen staren. Deze wereldvreemde personen worden vaak ook als verstrooide professoren gekarakteriseerd. Is dit beeld wel correct? Laat ik u even meenemen naar Schaakvereniging Sliedrecht….
Dat het drinken van alleen maar sinas niet goed is voor een mens bewijst penningmeester Henk. Dronk deze Sinas-aanhanger jaren geleden al eens per abuis uit het bierglas van zijn verbouwereerde tegenstander, in zijn partij tegen de voorzitter maakte hij het onlangs nog bonter! Op zeker moment sloeg hij een pion van ‘t bord, maar bleef hij in gedachten naar de stelling kijken. Afwezig wilde hij de geslagen pion naast het bord zetten en zonder te kijken liet hij deze los, precies in zijn glas sinas!!
Van jeugdtrainer Henri is bekend dat hij altijd te laat is. Aan het begin van dit seizoen probeerde hij bij de eerste de beste uitwedstrijd van zijn schaakteam dat te veranderen. Hij stond als eerste bij het vertrekpunt en was zelfs een kwartier vroeger dan was afgesproken. Na een uur stond hij er echter nog steeds als eerste. Bij navraag bleek dat hij een week te vroeg was…
Van schakers is bekend dat ze niet zo’n beste topografische kennis bezitten. Dit werd bevestigd door Arjan en Niels die op weg naar een toernooi in Fourmies (Frankrijk) bij Antwerpen de rest al kwijt waren geraakt, maar het na de Belgische — Franse grens nog veel gekker maakten. Niels belde naar mij: “We zitten nu bij Valenciennes en rijden richting Parijs. We twijfelen of dat goed is?!” Ik twijfelde niet: “Sukkels, dan zijn jullie al veel te ver, omkeren richting Mons en dan Maubeuge volgen.” Niels: “Maar we komen wel steeds de plaats “Déviation” tegen. Is dat goed?” Nadat ik hem uitgelegd had dat dat “Omleiding” betekent werd het stil aan de andere kant van de lijn. Uiteindelijk kwamen de wereldreizigers nog redelijk op tijd in Fourmies aan. Arjan had echter wel erg veel SMS-berichten gehad: “Welkom in België”, “Bienvenue chez France”, “Welkom in België”, “Bienvenue chez France”, “Welkom in België”, “Bienvenue chez France”…
Eerste teamspeler Kees verkondigde onlangs dat hij maandelijks een afspraakje voor een romantische avond met zijn eigen vrouw maakt!? En onlangs bleek zo’n avond precies op de vrijdag voor een belangrijke wedstrijd van het eerste team te zijn. Zijn teamgenoten hadden hem nog zo gewaarschuwd: “Kees, op jouw leeftijd geen seks meer voor de wedstrijd!” Maar helaas. De gevolgen waren desastreus. Zijn teamgenoten hopen dan ook dat zijn vrijpartij op vrijdag langer heeft geduurd dan het vluggertje van 9 zetten…
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Inderdaad lijken schakers wel eens verstrooid, maar daar wordt het zeker niet saaier door. Laten we dan ook maar op z’n Sliedrechts zeggen: “HOUEN-ZO!!”