NK2015: Verslag ronde 7
De laatste ronde was op voorhand spannend omdat beide koplopers, Anish Giri en Anne Haast slechts een half punt voorsprong hadden en beide tegen een lastige tegenstander moesten aantreden. De beide achtervolgers, Loek van Wely en Tea Lanchava, hadden op papier een opdracht die te doen moest zijn.
De eerste verrassing was dat Anis Giri na een half uurtje spelen remise aanbood aan Robin van Kampen die het aanbod zonder te twijfelen aannam.
Tweede verassing, bijna in symmetrie met de heren, was het remiseaanbod van Anne Haast aan Bianca de Jong-Muhren. Ook dit werd aangenomen.
Deze beide remises gaven de achtervolgers hoop op een barrage, maar verhoogde ook de druk op Loek en Tea.
Sipke Ernst – Loek van Wely
Loek speelde tegen Sipke Ernst een lange theoretische variant die zwart gelijkspel oplevert en een comfortabele stelling. Het is wel zo dat wit niet slechter staat maar zwart is natuurlijk blij met een speelstelling waarin hij op de langere termijn winstkansen zou kunnen krijgen.
38. Rxd5
Sipke neemt een kordate beslissing om met een kwaliteitsoffer gelijkspel te krijgen. Dit is natuurlijk wel waar Loek op hoopt om zo met de disbalans in de stelling kansen te creëren.
De witte pionnen dreigen door te breken maar zwart heeft nog net genoeg tegenspel met zijn b pion.
Met de laatste zet 38. g5 krijgt Loek de enige kans in dit eindspel. Hij had nu Kf8 moeten spelen en daarmee de doorbraak van de pionnen voorkomen. Vooral de zet e7 wordt uit de stelling gehaald waardoor de zwarte toren meer bewegingsvrijheid krijgt. In tijdnood miste hij deze mogelijkheid en sloeg a-tempo op g5.
38… fxg5 39. hxg5 Ra6
Nu was 39… Kf8 nog steeds genoeg voor remise.
40. f5 Rb6 41. Bxg7 Ra6 42. Bd4 Kf8 43. Kh7 Ke7 44. g6 Ra4 45. g7 Rxd4 46. exd4 1-0
Loek was erg teleurgesteld maar na een paar potjes doorgeefschaak in de perskamer kon hij al weer lachen.
Anna-Maja Kazarian – Tea Lanchava
Tea zat in dezelfde situatie als Loek en ze pakte het ook op dezelfde manier aan. Niet te gek doen in de opening en wachten op de foutjes van wit om zo het punt binnen te halen. Die strategie bracht Tea op de rand van de winst hoewel daar aardig wat zetten voor nodig waren:
Ook Tea had één goede kans om de partij te winnen. Als ze hier Tc2 had gespeeld was de gecombineerde dreiging van mat en stukwinst genoeg om de partij te beslissen. Ze speelde echter Ta2 waarna alleen de matdreiging niet genoeg was voor de winst.
Even later werd het nog erger voor Tea, in plaats van af te wikkelen naar een eindspel toren tegen paard, vrijwel altijd remise, maar praktisch geeft het wel veel kansen, zeker in tijdnood, liep ze in een tactische val.
Tea heeft hier net Ta3 gespeeld (in plaats van Tdxa5), dit maakte de volgende korte combinatie mogelijk:
66. Rg4 Kh5 67. Rg5 Kh6 68. Ng4 1-0
Ook bij Tea kon er niet echt een lachje af, wat goed te begrijpen is, zeker omdat ze een goed toernooi gespeeld heeft en net voor de finish strandde.